Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Liroboek.


 

Cohen, Marcel - Het innerlijke toneel

De vraag gaat over de volgende titel:

Schrijver: Cohen, Marcel
Titel: Het innerlijke toneel
ISBN: 9789025302269
Uitgever: Athenaeum-Polak & Van Gennep - 1e druk, 2016.
Bijzonderheid: Paperback, 124pp. - als nieuw ! ( ONGELEZEN )
Prijs: € 8,45
€ 4,85
Meer info : Feiten //

Het innerlijke toneel bevat de portretten van acht naar Auschwitz gedeporteerde familieleden. Dat wil zeggen: het weinige dat Marcel Cohen over hen heeft kunnen vinden. Geduldig probeert hij zich hun gezichten voor de geest te halen aan de hand van haast vervlogen herinneringen - Cohen was een jaar of vijf toen in Parijs de Jodenvervolging woedde. Hij gebruikt nietige voorwerpen om 'een vorm te geven aan het vormeloze'.

'Ik besef goed dat vertrouwde objecten synoniem zijn met verblinding: we bekijken ze niet meer, en ze vertolken alleen de macht der gewoonte. Maar het eierdopje in de buffetkast heeft vast ettelijke keren, ook al was dat met grote tussenpozen, gevoelens van tederheid in Marie laten opwellen. Ik ga ervan uit dat je een zo bescheiden, groezig object niet zonder serieuze redenen zeventig jaar lang bewaart.' //

Recensie(s) :
Het principe is eenvoudig en toch zelden gevolgd: schrijf in portretvorm je herinneringen op aan je joodse (in de Holocaust vermoorde) familieleden en geef ze daardoor toch een plek in het heden en de toekomst. De auteur Marcel Cohen was nog zeer jong toen de Tweede Wereldoorlog eindigde en zijn herinneringen zijn daardoor die van een kind. Juist dat levert mooie, zeer persoonlijke verhalen op over onder meer zijn ouders, zus, twee grootouders en twee ooms, allen voor de oorlog vanuit Istanbul naar Parijs geëmigreerde joden. Hij tracht aan de hand van ? soms zeer schaarse ? herinneringen hun leven vóór en hun overleven in de oorlog op te tekenen, totdat zij op transport moesten. In een enkel geval weet Cohen hoe hun leven in het kamp eindigde. Van alle personen is een aandenken bewaard, afgebeeld op een zwart-witfoto: een eierdopje, tasje, viool of douchekapje. Ook zijn er enkele portretten van de betreffende familieleden. Een zeer mooi egodocument, in zijn uitvoering vrij zeldzaam.
Boek bekijken

Liroboek uit Echt

zakelijk
* * O P G E L E T - B E S P A A R - P O R T O * *
In Nederland en België bij totaal bestellingen vanaf € 30.00 GEEN portokosten!
SNELLE LEVERING: NA BETALING BINNEN 2-3 DAGEN IN HUIS
U ontvangt van ons een bevestigingsmail van uw bestelling. Let op, deze kan in uw spambox terechtkomen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.