Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Lorem ipsum.


 

Albada, Marianne van - Vijfduizend jaar overleven op de rand van de hondsrug / kroniek van een streekje in Midlaren

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Albada, Marianne van - Vijfduizend jaar overleven op de rand van de hondsrug / kroniek van een streekje in Midlaren
Schrijver: Albada, Marianne van
Titel: Vijfduizend jaar overleven op de rand van de hondsrug / kroniek van een streekje in Midlaren
ISBN: 9789070462345
Uitgever: Uitgeverij Passage
Bijzonderheid: 1e druk 2006, Gebonden, hardcover. 478 pag. Incl. vele illustraties en foto's. Boek is in nieuwstaat!
Prijs: € 27,00
€ 4,25
Meer info EEN KLEINE VRAAG HEEFT SOMS GROTE GEVOLGEN.
Marianne van Albada werd ooit gevraagd een klein stukje te schrijven over het verleden van het streekje rond het 'Heijveen' in Midlaren. Zo begon een speurtocht naar de historie van dit deel van de Hondsrug en daarmee naar die van heel (Noord-) Drenthe. Zeven jaar lang verdiepte ze zich in oude landkaarten, reisverslagen, verhalen van oude bewoners, archeologische vondsten en archiefstukken. Zo ontstond een boek, dat te lezen is als een roman, maar dat tegelijkertijd heel veel interessante gegevens bevat over het verleden van Drenthe.
Rode draad door het hele boek heen, is het 'Heijveen'. Hoe ontstond het huidige landschap? Welke elementen in dat landschap vertellen nog iets over dat ontstaan en over de gebeurtenissen die er plaatsvonden? Welke mensen woonden er en hoe hielden ze zich staande in de loop van de geschiedenis? Hoe ging het er aan toe tijdens de oorlogen met de bisschop van Utrecht en later de bisschop van Munster (Bommen Berend). Heden, verleden en prehistorie zijn verweven tot één geheel, waarvan de weerklank nog steeds is terug te vinden in het Drentse landschap van nu. Nog steeds worden Mammoet botten opgegraven die getuigen van hun aanwezigheid 45.000 jaar geleden, toen de Noordzee nog droog was en door hen begraasd werd. Wie dit boek gelezen heeft, zal met andere ogen om zich heen kijken, wanneer hij een wandeling rond het 'Heijveen' maakt, of daarna via het 'Pieterpad' zijn weg vervolgt langs de eeuwenoude route over de Hondsrug, die ooit al door rendierjagers vlak na de laatste ijstijd werd gevolgd.
Een zeer actueel boek nu het Geopark de Hondsrug door UNESCO is erkend
Boek bekijken