Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Lorem ipsum.


 

Foer, Joshua - Het geheugenpaleis / de vergeten kunst van het onthouden

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Foer, Joshua - Het geheugenpaleis / de vergeten kunst van het onthouden
Schrijver: Foer, Joshua
Titel: Het geheugenpaleis / de vergeten kunst van het onthouden
ISBN: 9789023442097
Uitgever: De Bezige Bij
Bijzonderheid: 2011, 256pp, paperback. Boek is in nieuwstaat.
Prijs: € 4,75
€ 4,25
Meer info Een gemiddeld mens verspilt jaarlijks veertig dagen met het zoeken naar vergeten zaken. Kortom: de hoogste tijd om dat menselijk geheugen onder de loep te nemen. "Het geheugenpaleis" is een culturele geschiedenis van het geheugen, en een studie van de technieken om ons vermogen tot herinneren te beïnvloeden en effectief te trainen. Sommige technieken zijn nieuw, andere gaan terug op eeuwenoude kennis: klassieke technieken die al door Cicero werden gebruikt om zijn toespraken te onthouden en waarmee in de middeleeuwen hele boeken uit het hoofd werden geleerd.

Foer ontdekt het gebruik van geheugenpaleizen, waar herinneringen in kamers worden opgeslagen, en leert getallen in beelden om te zetten. Maar Foer gaat verder dan de geheugensport en onderzoekt de ongrijpbare aard van het geheugen aan de hand van gesprekken met mensen met bijzondere geestelijke vermogens, of het tegenovergestelde, met stoornissen.

Nu technologie het individuele menselijke geheugen definitief overbodig lijkt te maken, is Foers oproep tot herleving van de kunst van het onthouden des te urgenter.
Boek bekijken