Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Oudefotoboeken.


 

Zoetmulder - Brabantse molens

De vraag gaat over de volgende titel:

Schrijver: Zoetmulder
Titel: Brabantse molens
ISBN: 9789025262051
Uitgever:
Bijzonderheid: Staat: Goed / Bladzijden: 618 / Druk: 1 / Art.nr. : 6689a6ca-4ab7-4edb-930c-2649c57619b8 / Vindplaats: opslag
Prijs: € 21,00
€ 4,35
Meer info

Ruim een eeuw geleden draaiden er in Noord-Brabant ongeveer vijfhonderd molens, meest windmolens voor het boerengemaal want industriemolens zoals in de Zaanstreek kende men hier niet. Bovendien regelden in de noordwesthoek een aantal watermolens het polderpeil en kon men in het midden en in het oostelijk deel der provincie de waterradmolens horen klepperen op de stroom van de smalle riviertjes.


Wat nog ontbrak was een verzamelwerk over de Brabantse molens; dat is in 1974 van de pers gekomen. Het is het uitgebreidste van alle provincie-uitgaven op dit terrein geworden; niet alleen door de beschrijving door de hoofdsamenstelleer maar vooral ook door bijdragen van medewerkende deskundigen. Zo bevat het van de hand van de oud-voorzitter van de R.K. Molenaarsbond “St. Victor”, zelf rustend mulder, een uitvoerige verhandeling over het dagelijks werk op een windkorenmolen. Daarnaast treft men een artikel van een wetenschapsman over molenaarsvaktaal in het Nederlandse taalgebied alsmede een over het specifieke van de poldermolens door een andere terzake deskundige.


Inhoud:


Voorwoord – Inleiding – Molentermen en kartering – De mulder in de volksmond – Molen-toponiemen – op de molen – Tussen Eendracht en Amer – Poldermolens en bemalingshistorie – Hart van Brabant – Peel en Kempenland – Watermolens – Karel V en watermolens – Waterpeilkwesties – De Genneperwatermolen – Wat was een watermolen waard – Lasten van de mulder – De Maaskant en ’t Maaskantje – Moleninventarisatie – Overzicht molenrestanten – Overzicht molenrestauraties

Boek bekijken

Oudefotoboeken uit Rhenen

zakelijk

Logo Oudefotoboeken

Geachte klant,
Let op: U betaalt per bestelling €4,35 dus ook als u meerdere boeken tegelijk bestelt blijven de verzendkosten het zelfde.
Dit tarief is voor Nederland!
Tarief voor België is €9,50
Met vriendelijke groet,
Team Oudefotoboeken.nl

De verkoper zal binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.