Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Smederij.


 

Kiel, Marja - Heilzaam Drenthe / Vijf fietstochten langs bitter en zoet

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Kiel,  Marja - Heilzaam Drenthe / Vijf fietstochten langs bitter en zoet
Schrijver: Kiel, Marja
Titel: Heilzaam Drenthe / Vijf fietstochten langs bitter en zoet
ISBN: 9789033007545
Uitgever: Friese Pers/Noordboek
Bijzonderheid: 2008,48pp, paperback
Prijs: € 3,50
Meer info Over dit boek:
De Drentse predikant en historicus constateerde in de 17de eeuw dat men nergens oudere mensen aantrof dan in Drenthe. Dat zou komen door het gezonde voedsel. Toch kwamen er in Drenthe veel ziekten voor. Er ontstonden allerlei initiatieven voor gezondheidszorg.
Vijf fietstochten voeren u langs heilzame oorden van weleer en langs de moderne gezondheidszorg in Drenthe.
Heilzaam Drenthe is het vijfde deel in een cultuurtoeristische reeks van het Drents Archief, die verschijnt bij Uitgeverij Noordboek. Het boekje, geschreven door historica Marja Kiel, gaat over ziekte en zorg in Drenthe door de eeuwen heen. Zo wordt verteld over ziekten als cholera en tyfus, die zich gemakkelijk konden verspreiden onder slechte hygiënische omstandigheden. Vooral op plaatsen, waar mensen ‘opeengepakt' zaten, zoals in de dwangkolonie Veenhuizen en in de stad Meppel met haar vervuilde grachten, vielen veel slachtoffers.
Drenthe liep voorop bij de pokkeninenting, nadat eind achttiende eeuw de koepokentstof ontdekt werd. Landdrost Petrus Hofstede stelde het inenten van kinderen in 1808 verplicht. De kinderen van Sigismund van Heiden Reinestein van de havezate Laarwoud in Zuidlaren behoorden tot de eersten die werden gevaccineerd. Pas in 1872 werd de vaccinatie van schoolgaande kinderen landelijk verplicht.
In het boekje wordt ook aandacht besteed aan de armenzorg in Drenthe, die lange tijd geregeld werd door de plaatselijke hervormde diaconieën. De ellendige toestand in het veen leidde in de jaren twintig van de twintigste eeuw tot het ontstaan van de Stichting Opbouw Drenthe, die veel werk heeft verricht op het gebied van hygiënemaatregelen en zorg voor moeder en kind.
Dennenoord in Zuidlaren rond 1900Vanaf 1903 ontstonden in Drenthe Groene Kruisverenigingen, die de wijkverpleging regelden en zich bezighielden met de tuberculosebestrijding. Sinds de tweede helft van de negentiende eeuw kon men zich bovendien aansluiten bij een ziekenfonds. Zo werd in 1898 het Algemeen Ziekenfonds in Meppel opgericht, waaruit - na tal van fusies - de verzekeringsmaat- schappij Groene Land Achmea ontstond.
En eind negentiende eeuw was er eindelijk aandacht voor de geestelijke gezondheidszorg. Dennenoord in Zuidlaren was in 1895 de eerste psychiatrische inrichting in de provincie. Hier werd in 1935 ook het Noorder Sanatorium gebouwd.
Boek bekijken

Smederij uit Tiel

particulier

Logo Smederij

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.