Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Snoek in Rotterdam.


 

Hans Zirkzee - RJAM / Monument voor Rotterdamse Jazzmusici

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Hans Zirkzee - RJAM / Monument voor Rotterdamse Jazzmusici
Schrijver: Hans Zirkzee
Titel: RJAM / Monument voor Rotterdamse Jazzmusici
ISBN:
Uitgever: Stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial
Bijzonderheid: 2018 ,1e druk ,42pp ,paperback ,veel afbeeldingen ,muziek ,Rotterdam ,nieuw
Prijs: € 27,50
Meer info Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.
Tijdens de begrafenis van de slagwerker Tony Viola op 20 oktober 2008 werd door velen gememoreerd aan het feit dat er in de stad vrijwel geen waardering is voor – en kennis over de Rotterdamse jazzmusici. De aanzienlijke respons op de inzamelingsactie voor een gedenkteken met Viola’s beeltenis motiveerde een groep centrumbewoners tot het oprichten van de stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial. Een kleine maand later kwam het gezelschap, uitgebreid met een aantal deskundigen, in café De Ridder bijeen voor een nadere concretisering van het project. Veel goede ideeën zijn in de kroeg ontstaan. Het plan: de herinneringen aan de Rotterdamse jazzcoryfeeën levend houden door middel van realistische portretafbeeldingen, ontworpen door gerenommeerde striptekenaars en illustratoren, uitgevoerd als duurzame, geëmailleerde borden en muurschilderingen.
De Oude Binnenweg bleek hiervoor de meest geschikte locatie. Hier was namelijk ooit het legendarische jazzpaleis Mephisto gevestigd. Het initiatief werd opgepakt door het Centrum Beeldende Kunst – zij zijn verantwoordelijk voor de beeldende kunst in de openbare ruimte – en de eerste werken kregen gestalte. Het kostte veel tijd de betrokken pandeigenaren te overtuigen van het belang van het RJAM project. Mede vanwege de financiering moest het plan gefaseerd gerealiseerd worden. Geleidelijk zag men in dat de werken van een hoge artistieke kwaliteit zijn en dat een gebouw daardoor een monumentale meerwaarde krijgt.
Het RJAM project is als het ware een groeibriljant. Deze jazz- en striproute is een markante, door bekende striptekenaars en illustratoren getekende portrettengalerij verspreid over de Oude Binnenweg en de aangrenzende zijstraten (Boomgaardhof, Boomgaardstraat, Jacobus- en Mauritsstraat). In de loop der tijd werd een dertiental afbeeldingen gerealiseerd.
In de serie geëmailleerde borden tref je werk aan van:
Theo van den Boogaard (drummer Dick Rijnooy),
Robert van der Kroft (saxofonist Piet le Blanc),
Jan Kruis † (pianist Rob Franken),
Martin Valkhoff (multi-instrumentalist Jaap Valkhoff),
Louise Lagerweij (drummer Tony Viola),
Wouter Tulp (violist en orkestleider David de Groot),
Martin Lodewijk (pianist Nico de Rooy),
Lorenzo de Bruin (zangeres Mitsey Smeekens) en
Erik Kriek (zangeres Annie de Reuver) onthulling gepland in het voorjaar van 2018.

De muurschilderingen zijn gemaakt door:
Peter Pontiac † (trompettist Louis de Vries),
Dick Matena (saxofonist Piet Noordijk),
Joost Swarte (saxofonist Meijer Wery) en
Wilbert Plijnaar (zangeres Rita Reys).

Het legendarische jazzpodium Negropalace Mephisto is geëerd met een grote muurschildering aan het Boomgaardhof gemaakt door Ilse Weisfelt en Joren Jushua van Rewriters 010.
Boek bekijken

Snoek in Rotterdam

zakelijk

Snoek in Rotterdam uit Rotterdam

Logo Snoek in Rotterdam

Op Boekwinkeltjes is slechts een kleine selectie van onze boeken te vinden. Bent u op zoek naar een boek, laat het ons svp weten , dan kijken wij ,of het te leveren is.

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.