Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Van Slingelandt.


 

Fasseur, Cees - Juliana en Bernhard. Het verhaal van een huwelijk. De jaren 1936-1956

De vraag gaat over de volgende titel:

Schrijver: Fasseur, Cees
Titel: Juliana en Bernhard. Het verhaal van een huwelijk. De jaren 1936-1956
ISBN: 9789050189552
Uitgever: Uitgeverij Balans, Amsterdam
Bijzonderheid: 2008, 496 pp. Gebonden, ingenaatd. Met stofomslag en leeslint
Prijs: € 5,75
Meer info Nieuw ongelezen. Na meer dan een halve eeuw geeft dit boek eindelijk volledige opening van zaken. Cees Fasseur, die naam maakte met zijn tweedelige biografie van koningin Wilhelmina, kreeg als eerste - en voorlopig enige - historicus toestemming van koningin Beatrix alle stukken in het Koninklijk Huisarchief over de eerste twintig jaar van het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard in te zien.

In 1937 trouwde prinses Juliana met prins Bernhard. Het zou geen sprookjeshuwelijk worden. In 1956 dreigde zelfs echtscheiding in wat de Greet Hofmansaffaire is gaan heten. Over deze huwelijkscrisis hangt al jaren een waas van geheimzinnigheid. Om daar iets aan te doen kreeg historicus en jurist Fasseur, voorlopig als enige, toestemming de op het huwelijk betrekking hebbende documenten in het Koninklijk Huisarchief in te zien. Op basis daarvan beschrijft Fasseur op levendige wijze wat er allemaal gebeurde vanaf de kennismaking in 1936 tot en met het rapport van de commissie-Beel - een rapport dat een einde aan de huwelijkscrisis moest maken en nu voor het eerst en integraal gepubliceerd wordt. Opmerkelijk is dat Fasseur prins Bernhard ziet als redder van de monarchie, terwijl op grond van de door hem aangedragen feiten ook het tegenovergestelde zou kunnen worden beweerd. Was de prins vanwege zijn geringe huwelijkstrouw niet juist de oorzaak van alle ellende? Met literatuurlijst, register en illustraties, onder andere in twee gek samengestelde kleurenkaternen.

Cees Fasseur (1938- 2016) was historicus en jurist, hoogleraar Nederlands-Indonesische betrekkingen aan de Universiteit Leiden. Ook was hij lange tijd als raadadviseur verbonden aan het ministerie van Justitie.
Boek bekijken

Van Slingelandt uit Den Haag

particulier

Logo Van Slingelandt

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.