Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Verkenner.


 

Loon, Karin van - De Inval. Groningen, 18 oktober 1944.

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Loon, Karin van - De Inval. Groningen, 18 oktober 1944.
Schrijver: Loon, Karin van
Titel: De Inval. Groningen, 18 oktober 1944.
ISBN: 9789052945415
Uitgever: Profiel uitgeverij
Bijzonderheid: 2021, hardcover, 104 pag, 14x21½cm, NIEUW boek
Prijs: € 19,95
Meer info De inval: Op 18 oktober 1944 arresteerde de Sicherheitspolizei in de woning van de familie Van Loon aan de Parkweg te Groningen vijf personen. Het waren twee vrouwen en drie mannen die actief waren binnen het verzet: Tiny de Wilde, Truus van der Munnik, Fré Legger, Hendrik Ridder en Iman J. van den Bosch. Zij liepen ’s middags regelrecht in de armen van Sicherheitsagenten op het moment dat zij aanbelden op huisnummer 111. De mannen zouden de oorlog niet overleven.


De Sicherheitspolizei had de familie Van Loon die dag in alle vroegte van bed gelicht. De toen twaalfjarige vader van de auteur werd opgesloten in huis met zijn moeder, broer en zus. Zijn vader was samen met een ondergedoken familielid gearresteerd en meegenomen. De drie kinderen en hun moeder werden onder schot gehouden en waren ‘s middags oorgetuige van de gewelddadige arrestaties.

Na de inval van de Sicherheitspolizei verloren de vijf gezinsleden elkaar uit het oog. Zij vonden elkaar in mei 1945 terug in Groningen. Ieder gezinslid had zijn/haar eigen ervaringen en vragen die onbeantwoord bleven, zoals: wie had de verzetsbijeenkomst op Parkweg 111 verraden? Waarom is hun man en vader na de bevrijding opnieuw gearresteerd?

Middels archiefonderzoek en gesprekken met betrokkenen plaatst Karin van Loon (1961) het familieverhaal over de inval in een historische context. Het familieverhaal blijkt op allerlei manieren verbonden te zijn met de geschiedenis van Groningen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Boek bekijken

Verkenner uit Hoogezand

zakelijk

Logo Verkenner

*** de boekenwebshop van Bevrijdingsmuseum Noord Nederland *** de boeken worden voor rekening en risico van koper verzonden *** kijk ook eens op onze website ***

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.