Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Wijds Uitzicht.


 

Swagerman, Jan (bewerking door Aleid Swierenga) - Diversen: Vertel op! Een handleiding voor verhalenvertellers + Vertellingen rondom de Oude Rijnmond, verhalen en legenden uit twintig eeuwen over de monding van de Oude Rijn + Het verhaal gaat verder, de kunst van het vertellen

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Swagerman, Jan (bewerking door Aleid Swierenga) - Diversen: Vertel op! Een handleiding voor verhalenvertellers + Vertellingen rondom de Oude Rijnmond, verhalen en legenden uit twintig eeuwen over de monding van de Oude Rijn + Het verhaal gaat verder, de kunst van het vertellen
Schrijver: Swagerman, Jan (bewerking door Aleid Swierenga)
Titel: Diversen: Vertel op! Een handleiding voor verhalenvertellers + Vertellingen rondom de Oude Rijnmond, verhalen en legenden uit twintig eeuwen over de monding van de Oude Rijn + Het verhaal gaat verder, de kunst van het vertellen
ISBN:
Uitgever: Amsterdam: SWP / Katwijk, Deventer: Panta Rhei, Ankh-Hermes / Deventer: Ank-Hermes
Bijzonderheid: 2003, genaaid, paperback, 109 pp., zeer goede staat / 1991, grote paperback, 147 pp. zw/w ills., goede staat /1991, hardback, genaaid, 198 pp., zw/w ills., goede staat
Prijs: € 12,50
Meer info Drie boeken van Jan Swagermans. Samen voor Euro 12,50. Zijn ook los te koop voor 10 euro, 3,50 euro en 3,50 euro.

Vertel op! (Euro 10,00)
Dit is een boek vol oefeningen, tips en achtergrondinformatie over de vertelkunst. Geschikt voor hen die met groepen werken, bijvoorbeeld in pedagogische of kunstzinnige situaties, maar ook voor hen die de vertelkunst willen gebruiken om presentatie- en communicatievaardigheden te verbeteren. Er zijn direct toepasbare groepsopdrachten uitgewerkt voorzien van pedagogische aanwijzingen.
Lezen over vertellen is echter het halve werk. Vertellen is de kunst om zelf authentiek en integer te zijn; zelfs als het over vliegende tapijten gaat! Belangrijk is het om zeggenschap te ontwikkelen, betrokkenheid uit te stralen en de juiste aandacht vast te houden. Deze vaardigheden zijn essentieel voor iedereen die voor een groep staat.
Geen wonder dan ook dat de oudste leraren, die de mensheid kent, de verhalenvertellers zijn. Van hen valt nog veel te leren. In de interactieve mondelinge overdracht is belangrijk wat ogen en vooral het hart te vertellen hebben; hoe de verteller door zijn adem een draad weet te spannen tussen verhaal en luisteraars en beelden weet op te roepen die men zich nog lang zal herinneren. Dit boek is daarom ook een uitnodiging op zoek te gaan naar de verteller in onszelf.

Vertellingen rondom de oude Rijnmond (Euro 3,50)
Oude sagen en legendes verhalen over wat zich aan de monding van de Oude Rijn in de loop van twintig eeuwen heeft afgespeeld. Zo wordt er verteld over de komst der Bataven, onze voorouders, over het grote woud dat hier eens lag, over de Romeinen en over de legendarische Brittenburg op het strand van Katwijk, destijds de uiterste noordgrens van het Romeinse rijk.
Andere verhalen spelen zich af in de donkere middeleeuwen toen Noormannen hier tekeer gingen, en over de strijd op leven en dood tussen heiligen en heidenen. Uiteraard zijn er ook verhalen over heksen, reuzen en spoken en over geheimzinnige gebeurtenissen op zee.
Jan Swagerman verzamelde de verhalen en Aleid Swierenga bewerkte ze in de vorm van een raamvertelling. De verhalen staan niet los van elkaar, maar het ene verhaal komt voort uit het andere. Zo is een leesbaar boek ontstaan voor iedereen die zich voor verhalen uit deze streek interesseert, en voor de vertelkunst in het algemeen.

Het verhaal gaat verder... (Euro 3,50)
Het eerste hoofdstuk behandelt het traditionele vertellen. Een aantal culturen passeert hier de revue. Drie pagina's Ierland, twee Frankrijk, drie Duitsland, twee Rusland, drie pagina's Eskimo's, drie India enzovoorts.
Een betrekkelijk klein deel van het boek gaat over verteltechniek. Dat biedt een en ander aan bruikbaars. Nuttig vind ik ook de informatie die Swagerman biedt op het terrein van vertelorganisaties en adressen. De vertelkunst geniet een wereldwijde opleving. Voor de didactiek van het literatuuronderwijs lijkt me dat een uiterst interessant verschijnsel. In ieder geval zou de literatuurdidactiek voor deze ontwikkeling niet doof moeten blijven. Bij een goede didactische aanhaking bij het vertelde verhaal liggen interessante nieuwe mogelijkheden. Waarschijnlijk ook ter promoting van de geschreven literatuur.


Swagerman geeft cursussen en begeleidt mensen op gebied van verhalen vertellen en ┬┤narratieve coaching┬┤. Hij is erkend docent taalexpressie met specialisatie verhalenvertellen. Swagerman studeerde af als andragoloog (drs.) en volgde opleidingen op het gebied van creatieve therapie (beeldend en drama). Hij geeft al bijna twintig jaar verschillende soorten cursussen rond verhalen vertellen voor zeer uiteenlopende groepen zoals bedrijfsleven, musea en toerisme of vrijwilligers bij uitvaarten, volksuniversiteiten, bibliotheken, schoolbegeleidingsdiensten.
Boek bekijken

Wijds Uitzicht uit Exloo

particulier

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.