Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Willy Demacker Books.


 

BOON, LOUIS PAUL (1912 - 1979) - Abel Gholaerts

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: BOON, LOUIS PAUL (1912 - 1979) - Abel Gholaerts
Schrijver: BOON, LOUIS PAUL (1912 - 1979)
Titel: Abel Gholaerts
ISBN:
Uitgever: De Arbeiderspers / Querido, Amsterdam. 1975. Derde druk. Paperback (ingenaaid). Papieren band met een plastic laagje. 237 pp. 12 x 20 x 3¾ cm. 400 gr. Omslag Wout Muller. ISBN-10 90 214 1317 5.
Bijzonderheid: Geen inscripties. Leesvouwen op rug. Klein vouwspoortje op bovenhoek achterplat. Net exemplaar. In prima staat.
Prijs: € 5,75
€ 7,95
Meer info BOON, LOUIS PAUL (1912 - 1979)
Abel Gholaerts





De Arbeiderspers / Querido, Amsterdam. 1975. Derde druk. Paperback (ingenaaid). Papieren band met een plastic laagje. 237 pp. 12 x 20 x 3¾ cm. 400 gr. Omslag Wout Muller. ISBN-10 90 214 1317 5.






Dit is Louis Paul Boons tweede roman, in 1944 tussen De voorstad groeit en Vergeten straat is verschenen. Het is lange tijd eigenlijk een 'verloren' boek geweest, aanvankelijk op kleine schaal verspreid en jarenlang slechts nu en dan - en dat tegen hoge prijzen - antiquarisch te bemachtigen.






Abel Gholaerts getuigt van zijn bewondering voor Vincent van Gogh en is een poging om in een vervlaamst en verroomst verdichtsel van Gogh's jeugd te romantiseren. Dit voornemen is hem uit de hand gelopen; de roman bevat ook veel uit Boons eigen jeugd.






Eind mei 1944, toen de nederlaag van nazi-Duitsland al in de lucht hing, verscheen in Brussel de roman Abel Gholaerts. De door de bezetter gecontroleerde pers in Vlaanderen reageerde ontzet. Veel te zwart, volstrekt uitzichtloos en ronduit decadent, zo werd eensgezind geoordeeld. 'Een schimmelplant!' De ene criticus wenste de hoofdpersoon van het werk 'een snelle dood door zelfmoord' toe, een andere meende dat het 'schrijversras waartoe Boon behoort, moet uitgeroeid worden als het voor gezondmaking onvatbaar is'. 'Abel Gholaerts stinkt naar den beerput', aldus een derde. 'Wij hopen dat het de laatste keer is, dat dergelijke neurasthenieke literatuur het licht zal zien.' Ook na de bevrijding nog ervoer menigeen het boek als a sick joke. Een katholieke recensent zuchtte: "t Is vreeselijk van gruwelijkheid en mottigheid.' Vervolgens ging Boon doen alsof hij zelf van schaamte in de grond wilde kruipen. Pas in 1968 zou de schrijver toestemmen in een tweede druk van deze romantische kunstenaarsroman, waarin hij zijn diepste angsten, twijfels en wensen projecteerde op de biografie van Vincent van Gogh. Tegenwoordig behoort Abel Gholaerts volgens velen tot het allerbeste wat deze Volksschädling ooit heeft geschreven.






'Ik las het boek met tranen in mijn ogen' - Willem Elsschot







Geen inscripties. Leesvouwen op rug. Klein vouwspoortje op bovenhoek achterplat. Net exemplaar. In prima staat.



Booknumber: 1296
Boek bekijken

Willy Demacker Books

zakelijk

Willy Demacker Books uit Amsterdam

Logo Willy Demacker Books

Let op: uit ervaring blijkt dat ons antwoord via Boekwinkeltjes in uw Spam-box terecht kan komen. Lijkt het erop dat u geen antwoord krijgt? Kijk daar dan even !!! Het overgrote deel van onze boeken staat (nog) niet online.
Mail (willydemacker@gmail.com) of bel/app (0633 700 886) wanneer u een titel zoekt.
Niet geschoten is altijd mis.

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.